Hva er skinimalism - hudpleienerden forklarer

Hva er «skinimalism»?

Foto av Fleur KaanUnsplash
Reklame: Denne innlegget inneholder annonselenker til Farmasiet.no


«Skinimalism» – hva betyr egentlig det?

Kanskje har du kommet over ordet på Instagram eller i skjønnhetspressen den siste tiden og lurt på hva det er?

Skinimalism er en sammensmelting av de engelske ordene skin (hud) og minimaslism (minimalisme). Direkte oversatt til norsk får vi ikke samme sammensmelting av ordene, og ender opp med hudminimalisme. Vi kan også si hudpleieminimalisme, men det blir litt for snevert siden skinimalism også gjelder sminke.

egentlig det? En tidsbesparende hudpleierutine med få men effektive produkter og lett, naturlig sminke som lar huden sk

Minimalistisk hudpleie og sminke

Da jeg først ble oppmerksom på dette uttrykket ble jeg veldig begeistret. Det representerte jo mye av det jeg selv står for når det gjelder hudpleie og sminke.

Kort fortalt innebærer skinimalism:

  • en enklere hudpleierutine med færre – men effektive – produkter
  • mindre og mer naturlig sminke, særlig mindre foundation slik at hudens egen tekstur er synlig
  • minde bruk av tid og eventuelt også penger på hudpleie og sminke

Selv føler jeg at å slutte med maskara (og dermed også øyesminkefjerner) kan sies å være i tråd med skinimalism.

Innlegg: Les om hvorfor jeg sluttet med maskara og fordelene som fulgte med dette valget.

Trend eller hudpleiefilosofi?

Da jeg begynte å gjøre litt research på nettet om skinimalism, innså jeg at konseptet i seg selv representerer noe jeg slett ikke liker innen hudpleie.

Skinimalism er jo ansett å være en trend.

De fleste artiklene om omtalene om uttrykket jeg fant refererte til skinimalism som en trend for 2021 innen hudpleie og sminke. For meg personlig er skinimalism en tenkemåte heller enn en trend. Denne tenkemåten går hånd i hånd med min tidløse hudpleiefilosofi, og er noe som har ledet min holdning til hudpleie og sminke i over ti år.

Enklere hudpleierutine med skinimalism

Mange omtaler skinimalism-trenden som en motvekt til K-beauty (koreansk hudpleie) som ble populært for noen år siden. Her er det snakk om tidkrevende hudpleierutiner (13-steg!?) og en hel hær av ulike produkter som skal påføres i tur og orden.

Noen er glad i slike omstendige rutiner, og setter pris på at det føles som et hjemme-spa. Da jeg var yngre syntes jeg at å utføre selve hudpleien var gøy og spennende i seg selv. Med alderen har prioriteringene endret seg, og jeg har villet følge en så enkel og lite tidkrevende hudpleierutine som mulig. Men samtidig vil jeg selvsagt at det jeg gjør skal gi meg en hud som føles komfortabel, som minimerer acne og som utsetter rynkene så godt som mulig.

Et nøkkelprodukt for en minimalistisk hudpleierutine for meg er Bioderma sitt micellærvann Sensibio H2O (annonselenke til de ulike flaskestørrelsene hos Farmasiet.no).

Jeg bruker det til å rense huden både morgen og kveld og til å fjerne sminke. Jeg begynte å bruke det da jeg bodde i Frankrike, og der het det Créaline, ikke Sensibio. Jeg fikk så ekstra tørr hud av vannet i springen der, og sluttet derfor med renseprodukter som skummes med eller skylles av med vann.

Bioderma sitt rensevann eller miscellærvann Sensibio er et tips til en minimalistisk hudpleierutine i tråd med skinimalism.
Hos oss passer vi på å alltid ha flere flasker med Bioderma sitt micellærvann Sensibio (annonselenke til Farmasiet.no) på lager!

Hudpositivisme og skinimalism

Sminkemessig er skinimalism en bevegelse mot en mer realistisk fremstilling av hud. Dette vil si at man bruker mindre sminke, unngår tykke lag med foundation.

Dette har en virkning på hvordan hud fremstilles i reklame, og bruk av filter i bildene påvirkere og andre legger ut i sosiale medier. Photoshop-hud uten porer og tekstur er ikke like ettertraktet. Man skal ikke lengre føle at man må skjule enhver lyte så godt man kan med tykke lag sminke.

En emneknagg som brukes på Instagram for tiden er #skinpositivity. Den brukes spesielt av personer som har acne, eller hud med acne-arr som legger ut bilder av huden sin med lite eller ingen sminke. De har ikke lengre lyst til å skamme seg, gjemme seg, eller legge ut bilder der de bruker filter for å skjule hudteksturen deres. Med andre ord ser vi at normal hud – som jo skjelden er lytefri! – «normaliseres».

Sett på denne måten har skinimalism likhetstegn med bevegelsene kroppspositivisme og kroppsnøytralitet.

Mer bærekraftig med færre produkter

Et annet aspekt ved skinimalism er at et minimalistisk hudpleierutine nødvendigvis innebærer færre produkter. Dermed passer denne «trenden» hånd i hanske med en annen trend – om man kan kalle det det – nemlig bærekraft. Det jo ikke til å stikke under stol at bærekraft er i vinden for tiden. Uansett om det kan ansees å være en trend eller ikke, så er det bra for miljøet at både forbrukere og produsenter er opptatt av bærekraft.

(Om produsentene på sin side klarer å vri skinimalism-bølgen til økt salg og omsetning trass i tilsynelatende fokus på bærekraft, det er en annen sak. For eksempel ser man at de lage nye kombi-produkter som kombinerer effekten av flere produkter i ett…)

Samtidig er det også bærekraftig i form av å representere vaner innen hudpleie og sminke som er holdbar. Med andre ord, en enkel (og gjerne rimelig) hudpleierutine man er motivert til å fortsette med i år etter år, og en naturlig og tidløs stil på sminken.

Hva sier du, er skinimalism noe for deg?

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *